ABS bromsar premieutvecklingen för motorcyklar

svedeaBättre säkerhetsutrustning på motorcyklar tillsammans med en hög säkerhetsmedvetenhet bland mc-åkare börjar nu ge avtryck i olycksstatistiken. Försäkringsspecialisten Svedea har konstaterat att antalet singelskador minskat de senaste två åren, något som påverkar premienivån på MC-försäkring.
Allt fler nya motorcyklar levereras med bättre teknisk säkerhetsutrustning. Låsningsfria bromsar, antispinn och aktiv fjädring är några av de vanligaste detaljerna. Detta i kombination med ett ökat säkerhetstänkande hos MC-åkarna har lett till att antalet singelskador bland Svedeas kunder minskat med fem procent de senaste två åren.
–De låsningsfria bromsarna är det som haft störst inverkan på antalet skador. Och att skadorna gått ner påverkar premienivån på MC-försäkring. Hade vi inte sett den positiva trenden med minskade skador hade premierna varit högre än de är idag, säger Jan Karlsson, produktchef, MC, på Svedea.
– Det är inte bara motorcyklarnas utrustning som leder till minskade skador, även motorcyklisternas höga säkerhetsmedvetenhet spelar in, fortsätter Karlsson.
I en undersökning som Svedea gjort har 4 000 hojåkare svarat på vad de använder för säkerhetsutrustning. Det framgår att 98 procent använder både hjälm och MC-ställ och så mycket som 65 procent använder också en kompletterande ryggskena. Vidare svarade hela 35 procent att låsningsfria bromsar och antispinn är avgörande faktorer när de ska köpa en ny MC.

Share

Om Magnus

MC-Folkets chefredaktör sedan 2001