Plus 4,4 procent!

MC_bild_liten_edited-2MC-försäljningen ökade med 4,4 procent 2013 jämfört med 2012.
-Denna positiva utveckling är ett tecken på att kunderna inte vill avvakta längre utan nu bytt upp sig till en nyare motorcykel. Den tekniska utvecklingen har gått mycket fort de senaste åren vilket gör en ny motorcykel både roligare och säkrare, menar Per Johansson VD, vid McRF, Moped och Motorcykelbranschens Riksförbund.
Mellan januari och december 2012 såldes 7377 Motorcyklar. Mellan januari till december 2013 såldes 7702 motorcyklar. Mycket lägligt drar årets säsong igång redan i januari med stora MC-Mässan i Göteborg.
Den 23-26 januari samlas alla motorcykelälskare och entusiaster på Svenska Mässan i Göteborg. Då blir det stor mässfest! 2014 års mässa bjuder på flera intressanta upplevelser för besökarna. :
-MC-Mässan blir en totalupplevelse. Motorcyklar, mopeder, fyrhjulingar, tillbehör med mode och design. Man kan provköra mopeder och förbereda sig på ett motorcykelkörkort. Och man kan dessutom uppleva Cirkus Spektakulär. Det är en helt ny, hisnande och framförallt magisk föreställning. Det blir allt från flygande motorcyklar, halsbrytande volter, osannolika balansnummer och förtrollande magi av självaste Joe Labero vilket kommer att förvandla Scandinavium till en av mässans stora höjdpunkter. Med musik, rök och dånande motorer kommer alla begrepp att vändas upp och ner, förklarar Peter Näsman, projektledare.
I samband med MC Mässan utses 2013 års försäljningsvinnare men redan nu kan man se att intresset för vissa kategorier har ökat. Speciellt roligt är det att instegsklassen (125 kubik) har ökat.
-Alla motorfordon skapar frihet. Men aldrig är känslan av frihet större än när den första riktiga motorcykeln blir en del av livet. Därför är det så roligt att antalet 125:or som registrerats fram till och med november 2013 är 293 stycken. Och. Av dessa är 77 stycken KTM 125 (26,3 procent) som samtliga är utrustade med ABS-bromsar. Det är mycket bra trafiksäkerhetsmässigt att ABS-bromsarna kommer starkt på 125:orna, säger Per Johansson.
Hela 30 procent (2 250 stycken) av det som branschen kallar allround/naked (praktiska motorcyklar som lämpar sig för dagligt bruk) har nyregistrerats till och med november 2013.
– Denna typ av motorcyklar är mycket praktiska vilket allt fler har upptäckt, förklarar Per Johansson.
Under 2013 har 806 scootrar nyregistrerats. Av dessa är 103 Vespa GTS (12,8 procents), en scooter med många fördelar. Den är smidig i tät trafik och väderskyddet gör att man efter att lagt ifrån sig hjälmen och oljerocken kan gå direkt in på kostymmötet. Vespa GTS har rötter långt tillbaka och är ett modernt fordon som även lockar de med dragning mot det nostalgiska, menar Per Johansson.
I kategorin offroad har 2 060 motorcyklar (27,4 procent) nyregistrerats. Dessa fordon har många bra egenskaper då de bland annat är oömma och passar bra både till äventyr på grusvägar, med tältet på pakethållaren, till att ta sig till jobbet och parkera enkelt.
– Äventyrstrenden är tydlig och det ligger i tiden att tänja sina gränser och söka nya äventyr, avrundar Per Johansson.
Öppningen av MC Mässan kryper allt närmare! Den som vill se showen bör köpa sin cirkusbiljett tidigt, antalet platser är begränsade. Observera att showen endast är tillgänglig för MC Mässans besökare, så passa på att boka din entrébiljett samtidigt!

Share

Om Magnus

MC-Folkets chefredaktör sedan 2001