Alkolås på motorcyklar

Från och med 1 januari 2012 har vi en ny strängare lag för rattfylleri. Minsta straffet är nu ett års körkortsindragning och vid grov rattfylla så mycket som minst två år. En klar skärpning som väldigt många har efterfrågat. En av anledningarna till att denna nya lag har gått igenom är att man som dömd kan söka dispens om att få behålla körkortet mot att ett alkolås installeras på fordonet. Denna dispens har tidigare varit på försök med gått resultat. Att rattfylla inte är försvarbart är nog de flesta överens om, men det är ändå många som åker dit dagen efter då man tror att allt är grönt eller efter den där fina middagen med ”bara” två glas vin. Alla gör vi våra misstag, men att bli av med körkortet ett helt år kan för många innebära katastrof. Man kan förlora jobbet, det blir mycket svårare för barnen att delta i aktiviteter och det kan även innebära ett års isolering om man bor i glesbygd.
Dräger, som bland annat levererar alla kontrollinstrument till Polisen, tillverkar även alkohollås till fordon och har nu utvecklat ett system till motorcyklar.
Björn Strandberg på KG Knutsson AB, som marknadsför Dräger berättar:
– Innan första januari i år, när detta endast var på försök, var det inte möjligt att söka denna dispens på motorcykel. Nu när lagen klubbades igenom är det dock fullt möjligt att söka även för motorcykel.
Systemet, som måste monteras av en auktoriserad verkstad, är inte billigt. Cirka 30 000 kronor får man vara beredd på att betala. En hög summa kan tyckas, men Björn Strandberg tror att det kommer att finnas billigare alternativ samt att alkolåsen har ett betydande andrahandsvärde.
– I och med att det kommer att bli vanligare med alkolås så kommer även begagnatmarknaden samt efterfrågan att öka. För även om dispenstiden löpt ut, så finns ju det ett värde i den använda utrustningen och många kanske inte vill eller kan köpa en ny. Man kan hitta alkolås redan idag på Blocket.
Som sagt. Om det är bra eller dåligt att det finns möjlighet att välja alkolås istället för körkortsindragning finns det säkert delade meningar om, men jag tycker personligen att det är bra och framförallt att det går att montera på motorcyklar.
Läs mer på www.drager.se

20120127-170055.jpg

Share

Om Redaktionen