CQrify, en unik säkerhetsprodukt från Pawsec

Claes Unemar är ägare och VD för företaget Pawsec och är huvudpersonen bakom den helt unika säkerhetsprodukten CQrify. Enkelt beskrivet består systemet av en liten enhet som registrerar motorcykelns egna position, det vill säga lutning åt alla håll, acceleration, inbromsning och sidokrafter. Samtidigt skickar den var femte sekund koordinater på vart motorcykeln befinner sig. Vid eventuell olycka skickar enheten ett larm till en larmcentral. Operatören på larmcentralen kan då koppla upp sig live på mobilen och lyssna på vad som händer. Hör operatören någon som svär över en tappad motorcykel kopplas mobilen bort, men om situationen uppfattas som en olycka larmas räddningstjänsten till angiven position.
-Varje år dödas runt fyrtio personer och över fyrahundra skadas allvarligt med efterföljande men. Kan vi rädda en person från att dö och ett tiotal från långvariga skador har vi lyckats jättebra, säger Claes Unemar som har utvecklat systemet under drygt två år. Han fortsätter:
-Samtidigt är vi väldigt mån om den personliga integriteten så vi har gjort det omöjligt för någon annan att få tag i GPS-positionen, hastighet och så vidare. Likaså raderas alla data på enheten så det går inte att i efterhand se vart motorcykeln åkt eller i vilken hastighet. Kunden själv kan dock alltid se detta på sin egna administrationssida.
Vad systemet kommer att kosta är ännu oklart men Pawsecs mål har varit att enheten ska landa på under 3000 kronor samt en månadskostnad från cirka 150 kronor. Under sommaren kommer ett hundratal motorcykelåkare att få testa detta i samarbete med SMC och till våren 2013 förväntas CQrify finnas till försäljning.
Mer info finns på www.cqrify.com

20120126-155743.jpg

Share

Om Redaktionen