Daineses Airbag

Dainese har under flera år utvecklat ett airbag-system som sitter integrerat i skinnstället. Nu finns D-Air tillgängligt i MC-handeln. Det är D-Air Racing som introduceras nu, främst avsett för användning vid bankörning och tävling. 2012 är det dags för D-Air Street, systersystemet anpassat för ”vanliga” motorcyklister som kör i trafiken.

-Dainese D-Air Racing bygger på avancerad teknologi med sensorer i skinnstället som känner när motorcykeln kraschar och utlöser en airbag runt förarens nacke, axlar och skuldror på 30 millisekunder. Därmed minskar risken för skador på nyckelben och nacke avsevärt. Efter fem sekunder tappar airbagen luften och föraren kan om han/hon och MC:n är oskadda därefter i princip fortsätta racet. Priset för Dainese D-Air Racing, som alltså är ett komplett skinnställ med D-Airsystemet inbyggt, kommer att ligga på strax under 30 000 kronor beroende på vilka tillval man gör, säger David Manzardo på Dainese.

D-Air Street är anpassat för körning i trafik, där den vanligaste och farligaste olyckstypen innebär en kollision med en bil. Airbagen ska vara större och täcka en stor del av bålen. Sensorerna monteras på motorcykeln och själva airbagen sitter integrerad i en textiljacka eller textilväst. Priset är i nuläget inte klart. Mer info:ww.duells.se

Share

Om Magnus

MC-Folkets chefredaktör sedan 2001