STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Ett steg mot lösning av tvisten

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och USA:s president 
Joe Biden. Bild från European Union officiella hemsida. 

EU och USA rapporteras ha löst den 17-årig långa tvist med handelstariffer, vilken har påverkat allt från livsmedelsprodukter till motorcyklar och flygplan. I alla fall en del av tvisten.

I tisdags möttes ledarna från EU och USA i Bryssel där man bland annat diskuterade handelstarifferna. Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa:

”Detta möte har börjat med ett genombrott för flygplan. Detta öppnar verkligen ett nytt kapitel i vårt förhållande eftersom vi går från tvister till samarbete om flygplan – efter 17 år av tvist.”

Trots genombrottet avslutar inte uppgörelsen den transatlantiska handelstvisten, där den tidigare amerikanska presidenten belastade strafftull på EU:s stål och aluminium. Det så kallade artikel 232-förfarandet skadar både europeiska producenter och höjer stål-kostnaderna för amerikanska företag. EU svarade genom att höja tullarna på produkter som USA-tillverkade motorcyklar, bourbon, jordnötssmör och jeans.

Efter toppmötet i veckan uttryckte Ursula von der Leyen försiktig optimism om att en överenskommelse skulle kunna nås även i tvisten kopplat till andra produkter, vid årets slut.

En ljusning för de amerikanska motorcykeltillverkarna, som Indians och Harley-Davidson, och deras kunder.