Filip Backlund avstår 2017 års tävlingssäsong

Sveriges roadracingstjärna Filip Backlund har beslutat att inte delta i 2017 års tävlingssäsong efter skadorna han ådrog sig på i det sista loppet av förra årets säsong. 2016 var en frustrerande och smärtsam säsong för 26-åringen, fylld med krascher, av vilka många var utanför hans kontroll. Tre varv in i det näst sista loppet för säsongen den 15 oktober, blev Filip påkörd av Howie Mainwaring-Smart, som hade förlorat sina bromsar efter den långa bakrakan på Brands Hatch GP, in i Hawthorn Bend i cirka 270 kilometer i timmen. Båda förarna drabbades av skador samt även en resurs/flaggvakt i händelsen. För Backlund har vinteruppehållet varit en kamp för att komma tillbaka till någon form av fysisk nivå efter huvudskadan han ådrog sig.
-Den sista tävlingen var cirka fyra månader sedan, men det har bara varit sedan i julas som jag har haft möjlighet att göra några korta promenader, tre gånger i veckan på bara 20 minuter vardera. Detta är svårt för någon som alltid är fysiskt aktiv och tränar minst tio pass i veckan. Dem första två månaderna kunde jag inte göra något fysiskt alls, och de två första månaderna efter kraschen var ganska oroande eftersom jag hade problem med att tala, jag tappade balansen och hade minnesproblem. Saker och ting har förbättrats, men jag inser att jag inte kommer vara i form för att tävla under 2017, säger Backlund.
Så kommer Filip tävla 2018 och framåt?
-Om du frågar mig nu, så skulle jag säga nej”, säger Backlund. ”Men en hel del saker kan fortfarande hända under de närmaste 12 månaderna. Det största för mig, och naturligtvis för min sambo Lindha är födelsen av vår dotter i början av maj. Vi båda ser fram emot det väldigt mycket. Racing har varit en otroligt stor del av mitt liv, men det har aldrig varit det enda och jag tror att allt är en resa och det finns kapitel i den resan. Jag har alltid varit upptagen med mycket andra saker utanför racingen, så jag visste att när jag slutade med racing skulle jag ha andra saker att göra. Det kan vara i dag att jag slutar tävla, eller det kan vara om tio år. Just nu så vet jag bara att jag inte kan tävla under 2017, säger han.
För att hålla dig uppdaterad med det senaste och Filips utveckling under 2017, gå till: www.facebook.com/filipbacklund14/
Foto:Tim Keeton.

Share

Om Magnus

MC-Folkets chefredaktör sedan 2001