Förkovra dig motorcyklist

ledareInget är starkare än kedjans svagaste länk. Ju mer kontroll du har på dig själv och din motorcykel desto bättre förutsättningar har du där ute i trafiken. Det borde vara helt naturligt att gå någon av SMC:s kurser på våren innan det är dags att ta itu med sommarens hojåkande. Du får fräscha upp dina kunskaper bland annat när det gäller att bromsa. Självklart är det positivt att ha känt på att bromsat in kraftigt ett par gånger på en skyddad plats så man har den känslan med sig i kroppen om det nu skulle hända något. För mig har det alltid varit så att om du gjort något och känner igen hur både du och hojen beter sig blir det en mindre överraskning om det blir skarpt läge än att jag aldrig varit med om det tidigare. Då är det solklart större chans att man klarar sig.

Undanmanöver

Samma sak med undanmanöver. Vet du hur det känns att svänga tvärt och undvika ett hinder är det självklart bättre än att aldrig testat det och helt plötsligt ha något framför sig som står still. Jag tror nog att paniken inte blir lika stor, även om hjärtat säkert slår några extra slag efter en sådan händelse. Sedan tycker jag du ska gå vidare och lära dig ännu mer. Det gör du också inom SMC. Går du de fyra olika utbildningsstegen har du en mycket bra grund för ditt fortsatta MC-körande. Är du därmed biten på att kanske köra på bana finns det möjligheter som till och med kan ta dig in i sportens värld. Ytterligare en aspekt är att om du går någon av SMC:s kurser har du tillgång till den samlade kunskapen hos instruktörerna. Det de inte vet om att köra motorcykel är nog inte värt att veta. Kort och gott så är SMC en av världens bästa MC-utbildare. Bara en sån sak!

P.s
Boka in Start 2 Ride-eventet 22-23 augusti på Gillingebanan i Stockholm redan nu. Det blir också lokala arrangemang runt om i landet vid andra datum. Tipsa gärna någon kompis som ännu inte har MC-körkort att det går att testa på att köra motorcykel där helt gratis. Gå in på: www.svmc.se/club/Start2Ride/ så håller du dig uppdaterad.

Share

Om Magnus

MC-Folkets chefredaktör sedan 2001