STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

MotoGP-kalendern 2023

21 tävlingar står på schemat för MotoGP-säsongen 2023. Bild: MotoGP:

Den preliminära kalendern för 2023 innehåller fler lopp och länder än någonsin tidigare, 21 race. Säsongen drar i gång den 24–26 mars i Portugal på Autodromo Internacional do Algarve för att sedan dra vidare till Argentina och USA innan mästerskapet är tillbaka i Europa, på Jerez. Le Mans värd för det 1000:e GP-loppet. Kazakstan kommer att debutera som arrangör, och blir det 30:e landet som är värd för en GP-tävling sedan 1949. 

Även Indien är ett nytt land, där Buddh International Circuits debut kommer att göra det till den 75:e platsen där den främsta klassen har tävlat. Säsongen avslutas i vanlig ordning i Valencia, Spanien. 

Nytt för 2023 är att MotoGP-klassen kör sprintlopp under lördagen. 

Upplägget är att man kör två träningspass på fredag, FP1 och FP 2, som dock kommer att förlängas i tid. De kombinerade tiderna från dessa sessioner kommer att avgöra vilka förare som tar sig direkt till Q2. Kvalet fastställer startplacering i båda loppet. På lördag morgon genomför MotoGP-klassen 30-minuters fri träning, liknande den nuvarande FP4, följt av Q1 och Q2. 

Sprintlopp kommer att äga rum klockan 15:00 på lördagen av varje Grand Prix och består av cirka 50 procent av den totala tävlingsdistansen. De sportliga reglerna kommer att vara desamma som de för söndagens lopp.

Poäng att delas ut enligt följande:

1:a position: 12

2:a position: 9

3:e position: 7

Sedan en poäng mindre, ned till nionde plats. 

Målet kommer också att vara att ha MotoGP som det sista loppet på söndagen vid varje evenemang: Moto3 kommer att följas av Moto2 följt av MotoGP.

Här finns alltså många poäng att samla in för de förare som är duktiga på att sätta bra kvaltider, och tuffare för de förare som brukar jobbar sig uppåt under racen som Joan Mir och Enea Bastianini. Mir kör kommande säsong för Repsol Honda och Bastianini tog klivet upp till Ducatis fabriks-team där han blir stallkamrat med världsmästaren Pecco Bagnaia.