Scooter och offroad starka trender

Scooter och offroad är två starka MC-trender under 2011. Stad och land möts i årets nyregistreringsstatistik för motorcyklar. Segmentet scooter växer snabbt i volym och är i årets statistik det femte största.
Största segmentet är offroad med BMW R1200 GS och GS Adventure som enskilt populäraste motorcykelmodell. Hittills i år har 241 motorcyklar av BMW-modellerna nyregistrerats. Det drar hop sig till MC-mässan På två hjul i 26-29 januari i Göteborg. Svensk MC- och mopedhandel kan se tillbaka på ett svagt 2011 inom nyförsäljning. Men har förhoppningar om ett bättre 2012.
– Med mässan startar säsongen 2012. Som det ser ut på utställarfronten, kommer många nya modeller att visas för första gången i Norden, säger Peter Näsman, projektledare för MC-mässan.
Senhöstens ECIMA-mässa i Milano var laddad med nyheter, som nu landar på nordisk mark för första gången.
Enligt Per Johansson, vd för branschorganisationen McRF, finns två tydliga trender i nyregistreringsstatistiken. Dels offroad, dels scooter.
– Offroad har växt stort under de senaste åren. 2009 hade det en fjärdeplats och 2010 en femteplats för att i år vara det absolut populäraste segmentet med 1772 nyregistrerade fordon hittills under 2011. Det är bra, praktiska bruksmotorcyklar som passar lika bra som pendlarfordon i storstäderna som att lösa transportbehov på landsorten berättar Per Johansson.
Den andra trenden är det växande scootersegmentet. Från en blygsam volym för två år sedan har hittills i år 695 scootrar nyregistrerats. Enligt Per Johansson kommer volymerna att öka i storstäderna, och framför allt i Stockholm och Göteborg.
– Dels kan en scooter bli den andra bilen, dels omfattas den inte av trängselskatt och dessutom tar man sig fram snabbt med scooter i stadsmiljöer, säger Per Johansson.
Med anledning av trängselskatt kommer att införas även i Göteborg, spår MC-handeln en ökad efterfrågan på motorcyklar och framför allt scooter-modeller i landets andra stad framöver.
– Därför kommer många av de stora tillverkarna att visa många modeller under På två hjul i slutet av januari, förklarar Per Johansson, McRF.
Försäljningstoppen, till och med november 2011:
1. BMW R1200, 241 st
2. Honda CB, 110 st
3. Triumph Tiger 800, 199 st

Segmentsfördelning:
Offroad, 1772 st
Allround, 1485 st
Custom, 1267 st
Naked, 871 st
Scooter, 695 st

Share

Om Magnus

MC-Folkets chefredaktör sedan 2001