Släp – nu kan du söka dispens igen!

I frågan om släp efter motorcykel har SMC fått nya besked. Du som vill ha kopplingsanordning på din motorcykel kan nu ansöka om dispens igen!


I MC-Folket som kom i din brevlåda nyss och här på hemsidan skrev SMC att man inte ska ansöka om dispens eftersom släpvagnsvikten bakades in i fordonets totalvikt. Det betyder i praktiken att dispensen inte är något värd eftersom det inte går att lasta något i släpet.

SMC har kontaktat Transportstyrelsen som nu omprövat frågan. Man kommer inte längre att ange samma totalvikt för motorcykel och släp. Däremot kommer man att ha en maximal släpvagnsvikt, vilket man alltid haft. Transportstyrelsen lovade också att ta bort denna uppgift i registreringsbevis för dem som fått den inskriven. SMC tackar för detta och hoppas att den nya föreskriften snart kommer så att alla som vill köra med släp slipper betala 1 200 kronor i dispensansökan.

Ett annat problem i frågan om dragkrokar på motorcyklar är att Bilprovningen ifrågasatt den enda produkt som finns på marknaden, nämligen Roc Swedens drag. Bilprovningen kräver ytterligare märkning och kompletterande testprotokoll från företaget. Roc Sweden ska senast 15 juni se till att alla kopplingsanordningar de säljer ska vara märkta samt skicka testprotokoll till Bilprovningen som ska finnas som underlag för alla MC-ägare som kommer in för registreringsbesiktning. Köper du kopplingsanordning av Roc Sweden, se till att det finns en tillverkningsskylt på draget!

Share

Om Johnny

SMC:s webchef