Svedeas MC-koll

MC-kollen är Svedeas årliga kundundersökning som ger värdefull information om vad MC-ägare tycker om livet på vägarna. En återkommande fråga är vilka risker man upplever som störst. Nästan 70 procent av närmare 13 000 respondenter uppger att löst grus på vägarna utgör en stor risk. 

– När vårvärmen kommer och snön lämnar vägarna vaknar många av landets hojåkare. Men de inbjudande vägarna ger ett bedrägligt intryck, eftersom man inte ser allt löst grus vid första anblicken. Varje vinter lämnar efter sig tusentals ton och det tar lång tid innan kommuner och Trafikverket hinner ta upp allt, säger Stefan Karlsson, produktchef MC-försäkring på Svedea.

Enligt Svedeas statistik har skadefrekvensen kopplat till grus på asfalt gått upp med cirka 40 procent sedan året innan. Av de som kör omkull leder 3 av 10 till personskada. Anledningen till uppgången är dock för tidigt att dra några slutsatser om. Nästan hälften av olyckorna sker mars–maj.

– Vi vädjar till alla körsugna motorcyklister att ta det extra försiktigt så här i inledningen på hojsäsongen. Inte bara för att det finns mycket löst grus på vägarna. Efter vinterdvalan är många av oss hojåkare lite ovana. Dessutom kan vi överraska bilisterna som inte sett oss sedan förra säsongen. Vi hoppas att alla trafikanter, oavsett fordon, visar hänsyn till varandra, avslutar Stefan Karlsson.

Här kan du läsa nyheten på Svedeas hemsida : www.svedea.se

Svedeas tips inför hojpremiären

  • Håll ögonen öppna och kör långsamt. Räkna med är att det fortfarande finns kvar massor av grus från vinterväghållningen. Senast 31 maj, beroende på vilken del av landet det rör sig om, ska allt grus från vinterväghållningen vara bortsopad.
  • Rapportera gärna särskilt problematiska vägsträckor till Trafikverket. 
  • Både du och bilisterna är ovana vid motorcyklar så här på vårkanten, så kör extra försiktigt till en början.
  • Kalla däck och fuktiga vägbanor är en riskabel kombination som är vanlig så här års. Glöm inte kolla lufttrycket efter vinterförvaringen, om du har nya däck, tänk på att de kan vara extra hala i början.

Det är alltid bra att fräscha upp körkunskaperna inför säsongen, ett tips är att gå avrostningskurs med till exempel SMC, Sveriges Motorcyklister.

Share

Om Magnus

MC-Folkets chefredaktör sedan 2001