Svensk Mästare 2011

Nu är det klart. Filip Backlund är Svensk Mästare i Pro Superbike för andra gången efter att ha kört in på femte plats i racet på Mantorp Park. Han kan därmed titulera sig Svensk Mästare 2011. MC-Folket ber att få gratulera.

För två veckor sedan kunde Backlund Racing med sin förare Filip Backlund avgöra hela mästerskapet och säkra titeln. Tyvärr kraschade Filip i det tredje och avgörande heatet från ledning, och ådrog sig även ett brutet nyckelben.  Men det skulle inte få sätta stop för teamet att säkra SM-titeln på Mantorp Park 23-24 september.

Fredag – Friträning, kval, Race 1
På fredagens första friträning valde Filip att ligga ute hela passet för att se hur pass mycket han orkade med sitt skadade nyckelben. Filip kunde köra hela passet, men hade inte den styrka som han vanligtvis har! Trots sin skada visade Filip sin styrka med att vara 3e snabbaste på morgonträningen, endast 4 tiondelar från snabbaste. Till kvalet valde teamet att fortsätta med motorcykeln som den var på morgonens friträning. Dom hade även gjort upp en plan för att försöka spara både lite kraft och energi för Filip, så han skulle behöva åka så lite som möjligt, och spara all kraft inför fredagens race. Filip hade trots sin skada ett otroligt högt tempo, och kunde mot slutet av passet sätta en väldigt snabb tid, nu endast 16 tusendelar från pole position, som Christoffer Bergman tog. Inför fredagens race så visste både Filip och teamet vad som behövde att göras för att redan i race 1 säkra titeln. Filip var tvungen att antingen vara före Andreas Mårtensson, eller precis bakom honom över mållinjen. Filip fick till en bra start och var tvåa ur kurva ett. Under hela första varvet hade Filip ett högt tempo och låg strax bakom ledaren David Andersson. Men redan på varv två så började Filips motorcykel att krångla, och Filip tappade både fart och effekt i motorcykeln. Varv efter varv så tappade Filip placeringar, och när målflaggan kom så åkte Filip över som nummer nio, och ärkerivalen Andreas Mårtensson på en tredje plats och plockade in många poäng i mästerskapet.
-När vi åkte till Mantorp så var mitt största orosmoln att jag inte skulle hänga med i tempo. Detta visade vi direkt på både morgonträningen och kvalet att vi gjorde med att kvala in på en andra plats. Innan helgen hade vi även gjort allt för att försöka ta bort alla eventuella risker med motorhaverier med mera. Trots detta så får vi självklart problem i race 1 med en motor som krånglade och jag tappade placeringar, och många värdefulla poäng i mästerskapet. Nu måste vi lokalisera problemet inför morgondagens race, då vi ska säkra titeln, säger Filip Backlund.
Lördag – Warm-up, Race 2
Teamet hade jobbar långt in på natten för att hitta problemet med motorcykeln. Till slut lokaliserades problemet, och teamet valde då att ta det säkra före det osäkra och byta motor inför lördagens race. Warm-up och ny motor. Nu fungerade allting som det ska igen, och Filip var direkt uppe i topp och hade andra tid på lördagens warm-up, endast 48 tusendelar från Freddy Papunen som var snabbast. Nu fungerade allting som det ska igen. Inför årets sista race, och det viktigaste så var både teamet och Filip nervösa. Dom behövde inte ta många poäng, bara genomföra racet och ta sig i mål. Men mycket kan hända längs vägen. Filip kom iväg bra i starten och var trea ut ur kurva ett. Han tappade sedan två platser till på första varvet. Därefter kände Filip att han inte riktigt kunde hålla samma höga tempo som förarna framför honom, och valde då att ta det säkra före det osökra och bara ta sig själv och motorcykeln över mållinjen. Men i mitten av racet så började motorcykeln att gå lite konstigt igen. Som tur var så hittade motorcykeln tillbaka, och Filip kunde i egen majestätt rulla in över mållinjen som Svensk Mästare åter igen.
-Även fast att jag visste att vi inte behövde ta många poäng i dagens race, så var jag lite smått nervös inför dagens race. Många saker kan inträffa som du själv inte kan påverka, och det var det jag var nervös över. I mitten av racet så kände jag att motorcykeln började gå sämre, och jag bad att den skulle fungera och ta mig över mållinjen. Den kom tillbaka och jag kunde enkelt ta mig över mål, och nu äntligen som nya Svenska Mästare igen. Det har varit ett fantastiskt år med många fina vinster, som tyvärr fick sig en liten turn sist på Knutstorp med en krasch. Vi kunde ändå bita ihop i helgen och göra det vi bestämde oss för innan årets säsong, att vinna mästerskapet. Inte ska ett litet nyckelben få sätta stop för det! – säger Filip Backlund.
-Jag vill tacka hela mitt team, utan er hade jag aldrig klarart detta. Man brukar säga att 1/3 är föraren, 1/3 är hojen, och 1/3 är teamet. Och så är det, för att lyckas så måste du ha ett bra team runt omkring dig. Och det är precis det jag har. Ett bra gäng som är med mig, och självklart även ett toppen gäng med partners som är med och hjälper oss på alla dess vis. Jag vill tacka er alla för allt under denna säsongen, ni är alla Guld värda, och tillsammans tog vi detta Guldet! Nu blickar vi framåt mot nästa år, då ska vi gasa ännu mera, och ta ännu flera vinster, säger Filip Backlund.


Share

Om Magnus

MC-Folkets chefredaktör sedan 2001