STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Intresse: Att bygga om motorcyklar

Ida framför ett av hennes skapelser. Bild: Privat.

MC-Folket första krönikör här Under hjälmen, utanför redaktionen, heter Ida Olsson. 

Hon bor i sydöstra delen av Sverige, längs kusten, och lever en motorcykellivsstil – bygger om och kör motorcyklar tillsammans med pojkvännen André. Hennes passion för hojar började när hon var runt 12 år gammal, då tog hon sin pappas gamla Puch Dakota och Suzuki och tävlade med sin bror i skogen.

När hon fyllde 15 och fick en skoter i födelsedagspresent blev Ida överlycklig. Det var en sådan frihetskänsla att köra runt, och tillbringa hela helgerna med att åka med vänner. 

Sedan efter ett par år kom skola och bilkörkort i vägen, så det tog ett tag att registrera sig för det motorcykelkortet. Men, efter några livsförändringar bestämde hon sig för att ta MC-kortet, ett av de bästa besluten någonsin enligt Ida. Och, hösten 2015 klarade hon uppkörningen, men bestämde sig för att vänta med att skaffa hoj till våren, och den vintern var lång.

Ida har bland annat vunnit priset i ”Design” under Petrolettes Wrench Off. En tävling för anpassning av freestyle, skapad för att visa upp kvinnliga skiftnyckelfärdigheter från hela Europa. Uppdraget är att lyfta fram kvinnliga mekanikers arbete i motorcykelbranschen, att öka medvetenheten om kvinnors bidrag till motorcykelkulturen och att koppla ihop och inspirera kvinnliga förare.

Idas krönika: Intresset för att bygga om motorcyklar

Ganska snart efter att jag tagit mitt MC-kort började jag intressera mig för att göra om och ändra småsaker på min motorcykel, kanske var det en ”onödig” kåpa som jag tog bort eller så ändrade jag färg på någon del. Jag blev inspirerad av mina vänner som hade custom-motorcyklar som de hade byggt om själva. 

Det blev mer byggande när min pojkvän och jag flyttade ihop, för han hade mycket verktyg och maskiner. Jag älskar att lära mig nya saker och när verktyg och maskiner fanns nära till hands så började jag prova mig fram och han fanns alltid där för att svara på alla frågor och ge råd. 

Jag har alltid varit kreativ, älskar skapandet och tycker det är roligt att jobba i olika material, färg och form. Känns nästan som att jag hittade två brinnande intressen i ett när jag tog mitt MC-kort. Först blev jag helt förälskad i att köra motorcykel, och sedan blev det också att bygga om och leka med design och former.

Det som är så roligt med motorcykel-byggandet är att man skapar något unikt. Något som ingen annan har. Idag kan man köpa i stort sett allt man vill ha men det är en helt speciell känsla att skapa något unikt själv.

Oavsett om du kan mycket eller lite om att bygga motorcyklar så finns det så otroligt mycket plug-in-delar att man kan skapa sin egen motorcykel utan att kunna något om att bygga i stort sett. På så vis blir det ju också enklare att börja ändra delar när man är nybörjare, vilket är superbra! Då vågar ju fler testa! 

Mitt tips till er som är sugna på att börja bygga om sin motorcykel är att börja med mindre delar, och en jättebra källa är Youtube. Oavsett vad du behöver hjälp med så kommer det finnas videos där dom steg för steg visar dig hur man gör. Youtube har hjälpt mig jättemycket och hjälper mig fortfarande. Jag vet absolut inte allt, speciellt inte mekaniskt. Mitt intresse ligger i designen, och de bitarna jag inte reder ut tar jag hjälp med. Just nu bygger jag om en Royal Enfield 650 motorcykel för The Balvenie, en single malt whiskey från Skottland! Ett superkul bygge med bland annat några delar av ek! 

Här kan du följa Idas hojliv i bild och text

På Instagram och Youtube kan du ta del av bilder och filmer: idaliol

Ida har även en hemsida där bjuder hon på tips och tricks när det kommer till att bygga om motorcyklar. Du hittar den här: www.idaliol.com

Idas motorcyklar

Harley Davidson 1200 Nightster -08 – min första motorcykel, men den är nu såld.

Yamaha XS 650–73 – en Chopper med lång gaffel. Så kul att åka! Jag sålde den i slutet av 2017.

Honda CX 500–82 – en julklapp från min fina pojkvän. Han startade projektet att bygga en caféracer och jag ska försöka färdigställa en trevlig caféracer av den.

Royal Enfield Continental GT 650 – jag planerar att bygga om den till hösten!