STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Suzuki hoppar av MotoGP efter 2022

MC-Folket mötte Alex Rins på EICMA i Milano 2021. Bild: MC-Folket.

Team Suzuki är i Jerez för ett officiellt test. Igår under morgonen kom ett besked från den japanska tillverkaren om att man planerar att dra sig ur MotoGP. Genast spred sig ryktet runt i depån och vidare ut bland media. Ett officiellt tillkännagivande väntades idag, och nu vid klockan 16 kom beskedet att Team Suzuki drar sig ur mästerskapet, som man vann så sent som 2020 med Johann Mir.

Ryktet säger att beslutet ska vara ekonomiskt, med efterdyningarna av Covid-19-pandemin och kriget i Ukraina som påverkat den globala ekonomin.

Dorna Sports, som äger och driver MotoGP-cirkusen, har officiellt kontaktat Suzuki för att påminna teamet om att villkoren i deras kontrakt att tävla i MotoGP inte tillåter dem att fatta detta beslut ensidigt.

Suzuki skrev för ett år sedan på ett femårskontrakt med Dorna och lovade att tävla i MotoGP från 2022 till 2026. Styrelsen för Dorna kommer att sammanträda för att diskutera hur man ska hantera tillbakadragandet, och ett uttalande kommer säkerligen att följa tillkännagivandet av Suzuki.

Skulle Suzuki att lämna MotoGP efter en överenskommelse mellan båda parter, kommer Dorna att ta ställning till det ideala antalet förare och team som tävlar i MotoGP-klassen från 2023. Arrangören tar ständigt emot intresseanmälningar från både officiella fabriksteam och oberoende team vilka vill ansluta sig till MotoGP.

Johann Mir vann världsmästerskapet 2020 och ligger nu sexa i mästerskapet, spanjoren kan mycket väl ersätta Pol Espargaro i Repsol Honda och bli teamkamrat med Marc Marquez. Stallkollegan Alex Rins ligger fyra i mästerskapet och kan ta platsen bredvid regerande mästaren Fabio Quartararo i Yamaha. Det har gått tungt för fransmannens teamkamrat Franco Morbidelli i år.

Och, med tanke på Aprilias framfart 2022 kan vi kanske få se ytterligare ett team från det italienska märket till 2023.