STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

3D-printad motorcykelram i stål

En 3D-printad lätt stålram. Bild: Motorcycles News.

Ett spanskt universitet har i samarbete med stålföretaget ArcelorMittal lyckats med att 3D-printa en lätt stålram, som även har också har den nödvändiga styvheten. Det skriver den tyska tidningen Motorcycles News. 

Bakom arbetet står maskinteknikstudenten Sergio Corbera vid University of Nebrija och Paula Rodriguez, forsknings- och utvecklingsingenjör på ArcelorMittal.

-Förmågan att skapa ihåliga delar var den största okända processen inom 3D-utskrift av metall. Vi pratar om väggtjocklekar mellan 0,8 och 1 mm i chassit.

Den överlägsna styvheten stål som erbjuder jämfört med aluminium gör att en så tunn vägg skulle vara omöjlig med aluminium, men utan de ihåliga rören och tunna väggarna skulle ramen vara för tung. 

Corbera berättar att designen ger ramen en bra balans som gör att motorcykeln kan bete sig väldigt bra på banan, enligt deras simuleringar.

Genom att använda ett standardstålmaterial skapade man en ram som bara väger 3,8 kilo.

-En högkvalitativ aluminiumram från de stora motorcykeltillverkarna väger inte mindre än fem kilo, medan de andra stålramarna väger cirka sex till sju kilo. Det är inte en obetydlig besparing, säger Paula Rodriguez till Motorcycles News.

3D-utskrift av stålramar är inte ett helt nytt koncept. Ifjol började KTM använda samma process för sina MotoGP-komponenter, inklusive chassirören. En av KTM:s ingenjörer, Sebastien Risse, lyfte bland annat fram den större flexibilitet som 3D-utskrift tillåter i tillverkningsprocessen. Risse tror att det är framtiden för tillverkning av produktionshojar, såväl som andra industrier.