STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

80 procent använder mobilen under körning

Franska tidningen Le Repaire Des Motards skriver att en fransk undersökning, gjord av AXA Prevention, visar att 80 procent av bilförarna använder telefoner när de kör. Och, trenden sträcker sig även till cyklister, skoterförare och motorcyklister.

Att sitta med mobilen i handen under körning utgör ett stort hot mot alla trafikanters säkerhet. Speciellt oskyddade sådana.

Vad som är intressant i studien är att telefoner används för mer än att bara ringa och skicka sms, de används för att konsumera olika former av innehåll när de är på resande fot, med filmer och videor.

Av de 2 253 som svarade erkände 52 procent att de ringt och tagit telefonsamtal medan de kör. Dessutom uppger 45 procent att de konfigurerar sina GPS-enheter när de kör, 34 procent läser och skickar sms, 24 procent tittar på aviseringar, 15 procent skickar e-post, åtta procent lägger upp saker på sina sociala mediekonton och sex procent delta aktivt i videokonferensmöten.

Det visar sig att cyklister är nästan lika oansvariga, 72 procent av de tillfrågade cyklisterna erkände att de använder sina telefoner för att ringa samtal medan de cyklar. Bland motorcyklister och skoterförare var siffran 46 procent, en ökning med åtta procent jämfört med föregående års undersökning.

Med tanke på detta oroande antal trafikanter som uppenbart försummar säkerheten i utbyte mot att de kan använda sina mobiltelefoner, är det inte förvånande att det inträffar trafikolyckor som annars skulle kunna undvikas. Och, detta beteende gör det ännu svårare för säkra, laglydiga trafikanter att hålla sig ur vägen.

Något att tänka på nu när MC-säsongen rullar i gång.