STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Campa med motorcykeln – åtta tips

Camping och MC kan vara en av de mest givande aktiviteterna för förare på alla nivåer. Ett prisvärt, effektivt och enkelt sätt att resa, upptäcka och uppleva. Här får du åtta tips för att få ut de mesta av campingturen på två hjul. 

1. Lär känna din hoj

För att njuta av camping måste du först ta dig fram. Allt börjar med en problemfri motorcykel, och gärna grundläggande kunskap av reparationer. Börja med däcken och uppåt, kontrollera däcktryck, olja, broms-/kopplingsvätskor och justering av alla reglage. Lär dig innan avfärd att byta en däckslang, eller om du har slanglösa fälgar som täpper till ett däck. 

2. Investera i bra utrustning 

Snåla inte med bra personlig- och campingutrustning. Det är ett absolut måste med bra baslager och skyddsutrustning som är vattentät och erbjuder optimal ventilation.

När det gäller camping är ett tält och en sovsäck av hög kvalité avgörande för god komfort. Ju bekvämare du sover, desto mer energi får du nästa dag.

3. Packa prylarna smart

Planering är nyckeln till ett smidigt äventyr. Det är vanligt att packa för mycket. När du packar, föreställ dig att du vaknar, kör en hel dag, slår läger och lägger dig för att sova. Tänk: Jag började dagen med att borsta tänderna och tvätta ansiktet och händerna och fram till att jag måste ladda min telefon på natten.

Gör sedan listan: Alla toalettartiklar, solcellsladdare, shorts, skor, matlagningsredskap, mat etcetera. Sedan alla nyttoprylar som en schweizisk armékniv, första hjälpen-kit, strålkastarlampa, handsprit och en enkel mark-duk av PV-belagd nylonpresenning. Till sist, gå igenom listan och plocka bort allt onödigt.

4. Packa hojen rätt

När du packar försök att få de tyngsta föremålen närmast tyngdpunkten. Se till att väskorna är balanserade med vikt och placera liknande föremål tillsammans, som en sovsäck och kläder, eller ett tält och verktyg. Ta med ett extra bungee-lastnät, det kan hjälpa till att spara tid när något snabbt behöver säkras.

5. Välja en campingplats

Tänk på att alla områden med vattenuppsamling är en perfekt plats för myggor och andra insekter, och kraftig morgondimma leder till obehaglig fukt i tältet

Sök efter högre mark, som är platt och saknar stenar, myrkullar eller högt gräs.

Innan du slår upp tältet, lägg dig på marken för att se om det verkligen är bekvämt. 

6. Parkera hojen smart

Precis som att lägga sig på marken för att hitta optimal komfort för natten, ta reda på var du ska parkera hojen så att den är ur vägen. Innan du slår upp tältet rekommenderar vi att du ger hojen en snabb genomgång, kontrollera däcktryck, synliga läckor eller något annat som kan äventyra nästa dags färd och säkerhet. Kolla även igenom utrustningen för alla typer av insekter och låt den torka innan du förvarar den för natten. 

7. Grunderna för matlagning

Det är bra att lära sig grunderna för matlagning utomhus, med minsta möjliga mängd köksredskap. Vissa livsmedel, som pasta, är lätta att packa och kräver bara lite kokning. Aluminiumfolie är prefekt för tillagning av färsk mat på en direkt värmekälla, som nyfångad fisk och varmkorv.

När man lagar mat kan djur lockas till platsen. Håll därför lägret rent från alla matrester. Matrester hålls bäst förseglade plastpåsar, behållare, och i förseglade väskor. Sov aldrig med mat i tältet. Och, kom ihåg att allt du tar med dig ut i naturen, tar du med dig. Det är inte bara ett tecken på respekt för Moder Natur, utan också alla andra som vill njuta av naturen. 

8. Håll skadedjur och djur borta

Irriterande småkryp kan förstöra en god natt av sömn. Det första försvaret är en bra insektsspray. Vattenavvisande spray är bäst, speciellt om det finns fukt. Om du vill ha naturliga finns det massor av eteriska oljeblandningar som fungerar bra.

Håll dig borta från stillastående vatten, där trivs myggor. Kom sedan ihåg att hålla tältets skärmar stängda med dragkedja; en mygga eller myra eller någon typ av skadedjur kan snabbt väcka dig ur en djup sömn. Försök också att hålla blixtlåsen vid den översta stängningsdelen av skärmen; små markborrande insekter kan krypa in även om det finns en liten öppning.

Djur och insekter trivs med dofter som deodorant eller äppelpajsdoftande handsprit. Insekter och andra djur attraheras av dessa dofter.