STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Elhoj, 5G och AI för säkrare körning

Här genomförs testen av framtidens säkerhetssystem på två hjul. Bild: Saroléa.

Tre belgiska företag samarbetar och har nyligen testat en ny 5G-applikation som kan bidra till säkrare trafik på lång sikt. 

Bakom projektet står: Proximus som är det största av Belgiens tre mobila telekommunikationsföretag, Saroléa tillverkare av elhojar och ML6 som är ett teknikföretag specialiserat på AI-tjänster.

En elmotorcykel var utrustad med ett 5G-modem och en kamera som identifierar personer, fordon eller hinder via artificiell intelligens, AI.

För att omsätta applikationen i praktiken utrustade man en Saroléa-motorcykel med en 5G-mobilrouter och en HD-dashcam. Den anslutna kameran överförde bilderna i realtid till en algoritm med AI-funktioner i molnet. Och, som analyserade bilderna och identifierade hinder på vägen. Så som fotgängare och andra fordon. Denna algoritm utvecklades av ML6.

Utformningen av testsekvensen i detta skede var främst för att identifiera fotgängare på motorcykelns bana, i realtid och med hög tillförlitlighet. 5G-anslutningen testades i olika hastigheter och olika avstånd från antennen. Med framgång, eftersom igenkänningen och identifieringen av hinder visade sig vara mer än 99 procent korrekt.