STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Etablering av Gachaco 

Gachaco kommer att tillhandahålla en delningstjänst för standardiserade utbytbara batterier för elmotorcyklar. Bakom står Japans fyra stora MC-tillverkare; Honda, Kawasaki, Suzuki och Yamaha. 

Sedan 2019 har tillverkarna arbetat ihop med utbytbara elbatterier och tillhörande teknologi, och nu bildar fyrklövern ett nytt batteri-bytande företag för motorcyklar.

I mars 2021 kom företagen överens om en standard för electric vehicles, EV, som de utbytbara batterierna skulle uppfylla. I november 2021 presenterade Honda sitt nya Mobile Power Pack e: som var den första enheten som uppfyllde den fastslagna standarden.

Nu kommer nästa drag i projektet. Tillsammans med det japanska petroleumbolaget Eneos etablerar konsortiet ett helt nytt företag som heter Gachaco. Det nya företaget kommer officiellt att etableras fredagen den 1 april 2022. 

Gachaco har två syften; att dela standardiserade utbytbara batterier för elmotorcyklar och utveckla lämplig infrastruktur för att stödja denna tjänst.

Planer finns att börja erbjuda batteridelningstjänsten i Japan under hösten 2022. Till att börja med kommer man att förlita sig på Honda Mobile Power Pack e: men det är inte klart när eller om ytterligare utbytbara batterialternativ kan komma i framöver. Utrullningen sker i Tokyo och andra stora japanska städer, på lägliga och centrala platser som järnvägsstationer och Eneos bensinstationer.

Det är inte klart vad Gachacos planer är för internationell expansion.