STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Ett europeiskt vätgas-motorcykel-koncept

Projektpartnern ČVUT har redan många års erfarenhet av att bygga motorcyklar med alternativa drivningar. Foto: ČVUT Tjeckiska tekniska universitetet.

En vätgasdriven motorcykel är på väg genom ett tysk-tjeckiskt konsortium av forskningsinstitut och tillverkande företag har påbörjat projektet att designa en funktionell vätgasmotorcykel i slutet av 2025. Prototypen har även för avsikt att svara på godkännandestandarder och europeiska bestämmelser.

Hydrocycle, som den heter, ska tjäna som inspiration för framtida mobilitet. Projektet planerar att göra den till en kompakt och smidig tvåhjuling som lämpar sig för staden, särskilt för leveranstjänster, tack vare dess minskade utsläpp och betydligt kortare tid för påfyllning av drivmedel/el.

Inom projektet kommer tjeckerna från CVUT, 1tot1design och ÚJV Řež att ansvara för att utveckla motorcykeldelen, ergonomin och designen. De tyska projektpartnerna tar hand om drivlinan med en ny generation bränsleceller från WätaS Wärmetauscher Sachsen GmbH och Fraunhofer IWU-institutet som kommer att övervaka utvecklingen av motorn.