STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

EU redo att förbjuda försäljning av bensindrivna MC 2035

Pressbild Energica.

De senaste åren har olika EU-nationer meddelat planer på att avveckla konventionellt drivna fordon men har hittills fokuserat sin uppmärksamhet på den större fyrhjuls- och kollektivtrafikindustrin.

Nu bedöms Europeiska unionen, enligt GPOne.com, vara nära att komma överens om ett förbud som inkluderar alla fordon, från och med år 2035. Alltså även motorcyklar, vilket skulle ge tillverkarna drygt 13 år att helt elektrifiera sina sortiment för att kunna erbjuda hojarna till försäljning i 27 länder.

Förbudet kommer som en del av ett klimatreformpaket ”Fit for 55” som syftar till att minska koldioxidutsläppen med 55 procent fram till 2030 från de nivåer som registrerades 1990, med hela förbudet mot bensinfordon från 2035 som en del av detta.

Detta kan tolkas som en mildare tidsfrist än föreslagna av enskilda länder med ett antal EU-länder som anför 2030 som året då bensin- och dieseldrivna fordon kommer att fasas ut, även om den tvetydiga formuleringen inte gör det klart om förbudet gäller bara för bilar eller alla fordon.

Idag är Danmark den enda europeiska nationen som har bekräftat ett förbud mot ”alla bensinfordon” till 2030, där alla andra EU-nationer istället citerar ”alla bilar”.