STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Håll dig sval under heta dagar

Kroppen reglerar värmen genom att svettas. Att hålla vätskebalansen är en av de viktigaste sakerna att tänka på när du kör hoj i sommar. Uttorkning och överhettning gör att vi förlorar förmågan att koncentrera oss och fatta snabba, exakta beslut. 

Och vi pratar inte om att vara helt uttorkad – en nedgång i vätskebalansen på så lite som en procent kommer att minska den fysiska prestationsförmågan med cirka 10 procent och ge en markant försämring i kognitiv funktion. De flesta känner sig inte ens törstiga förrän deras vätskeintag sjunker med två procent. Här är sju svalkande tips på vägen.

Vatten, vatten och vatten

För längre turer är en vattenväska av typ camelback riktigt bra. När du startar kan du fylla den med hälften is och hälften vatten. Drick lite och ofta. Ta gärna med en extra vattenflaska med vätskeersättning i sidoväskan. När det är varmt, undvik sockerhaltiga drycker och drycker med koffein. Drick inte starkt kaffe, det är vätskedrivande.

Ventilation är A och O

Se till att alla hjälmsventilerna är öppna. Pannan är ett viktigt område för svettkörtlar, tillsammans med händer och fötter. Ta av hjälmen och handskarna direkt när du tar en paus längs vägen.

Heltäckande utrustning

Handskar, jackor och byxor, stövlar över ankeln skyddar huden från solbränna och uttorkning. Det finns bra personlig utrustning för att främja luftflödet intill huden, vilket är viktigt under heta dagar. Textilkläder kommer att hålla dig svalare än läder, som kan skapa en koka-i-påse-effekt. Bär gärna en sport-T-shirt under för att transportera bort svett och maximera kylningen. 

Kör inte mitt på dagen

Vakna tidigt, ät en lätt frukost och ge dig ut på vägen. Du kan köra i flera timmar och sedan ta en paus för lunch och en tupplur i skuggan när solen står som högst på himlen. Tidiga kvällsturer kan vara en riktig njutning, men tänk på att man i gryning och skymning ofta ser större aktivitet bland vilda djur.

Ta pauser

Under varma dagar är det bra att ta flera korta pauser, och inte avverka länge sträckor den dagen. Vid pauserna ta av dig hjälmen och häll lite kallt vatten på huvudet. Gå runt och gör några lätta sträckningar för att få blodet att flöda genom hela kroppen. Sätt dig ner i skuggan i några minuter. 

Använd sunt förnuft

Om du börjar känna dig yr eller yr, har huvudvärk eller kramper, eller känner att din hud blir klibbig, kan din kropp vara överhettad. Värmeutmattning kan leda till värmeslag, vilket kan vara mycket farligt. Dra av vid nästa avfart eller stanna så snart som möjligt och hitta omedelbart ett sätt att svalka dig. Ta av hjälmen och lägg en kall, blöt handduk runt huvudet. Gå in i en luftkonditionerad butik eller restaurang och beställ en kanna isvatten. Ta ett dopp i en sval sjö, flod eller pool.

Ta en ledig dag

Planera din nästa dagstur runt ett besök i en nationalpark, historisk plats eller stad som bäst utforskas till fots. Eller, planera in en vilodag där du kan bada och vila upp dig. Sommarturer med motorcykel är roliga, men när det blir riktigt varmt ibland är det bästa att göra att bara sätta upp fötterna och koppla av.