STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

In&Motion ryggsäck med airbag

In&Motions ryggsäck med inbyggd airbag för cyklister. Bild: In&Motion.

In&Motion är ett teknikföretag som arbetar med säkerhetslösningar inom MC, skidåkning och hästsport. Nu har företaget tillkännagivit ”Stan”, en ryggsäck med krockkudde som löser ut sig på 0,1 sekunder, och larmar räddningstjänsten.

Systemet är designat för att användas av cyklister och har, förutom att den rymmer 18 liter, en krockkudde på överkroppen. Kopplat till mobilappen In&Motion och vid utlösning omsluts större delen av överkroppen av krockkudden. Systemet påstås reducera den initiala stöten av en huvudkollision avsevärt jämfört med att bara använda en cykelhjälm. Den initiala retardationen reduceras med upp till 200 procent. Tillverkaren hävdar att detta mjukare slag mot huvudet kan minska risken för huvudtrauma med upp till 80 procent, jämfört med att enbart ha cykelhjälm.

I teorin skulle Stan kunna anpassas för att användas av motorcyklister, med en bredare krockkuddedesign införd för att täcka förarens hjälm. Systemet skulle dock behöva uppdateras för att ta hänsyn till motorcykelns hastighet och de olika sätten som motordrivna tvåhjulingar kraschar på.