STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Köra hoj med släp

Bild: Fema.

Vissa motorcyklister gillar att koppla på en släpvagn på sin motorcykel. Vid utvecklingen av det nuvarande körkortsdirektivet inom EU så togs dock ingen hänsyn till att motorcyklar ibland drar släp.

Nu enas Europaparlamentet om nya utkast till regler om EU-körkort och fixade till slut ett förbiseende som Fema har påpekat i flera år, möjligheten att lagligt köra motorcykel med en släpvagn bakom sig. Något som redan är okej i Sverige, se Transportstyrelsens regler:https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsregler/Slap/Slapvagn-till-motorcykel/

Det förslag som nu antas av Europaparlamentet (ändringsförslag 59) säger följande:

Utan att det påverkar bestämmelserna i typgodkännandereglerna för de berörda fordonen får motorfordon i kategorier som avses i punkterna a och b kombineras med en släpvagn med en högsta tillåtna vikt som inte överstiger hälften av släpvagnens vikt fordonets olastade massa.

De fordon som beskrivs i punkterna a och b är:

Kategori AM:

– tvåhjuliga fordon eller trehjuliga fordon med en högsta konstruktionshastighet på högst 45 km/h (exklusive de med en konstruktionsmässig maximal hastighet under eller lika med 25 km/h).

– lätta fyrhjulingar.

Kategori A1:

– Motorcyklar med en cylindervolym som inte överstiger 125 kubikcentimeter, med en effekt som inte överstiger 11 kW och med ett effekt/viktförhållande som inte överstiger 0,1 kW/kg.

– motordrivna trehjulingar med en effekt som inte överstiger 15 kW.

Kategori A2:

– Motorcyklar med en effekt som inte överstiger 35 kW och med ett effekt/viktförhållande som inte överstiger 0,2 kW/kg och som inte kommer från ett fordon på mer än 70 kW.

Kategori A:

– motorcyklar.

– motordrivna trehjulingar med en effekt som överstiger 15 kW.

Avsaknad av tydliga, harmoniserade regler för att dra en släpvagn gör att hittills kan varje land göra sina egna regler. Fema samlade in så mycket information som möjligt för att visa vad reglerna är i specifika länder. Länk till Femas sida om släp: https://www.femamotorcycling.eu/consumer-information/riding-with-a-trailer/

Utkastet till regler om EU-körkort antogs av Europaparlamentet och utgjorde parlamentets ståndpunkt vid första behandlingen. Dokumentet kommer att följas upp av det nya parlamentet efter valet till Europaparlamentet i juni 2024.