STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Marc Marquez kan slå flera rekord 2024

Marc Marquez poserar för första gången i nya teamet, Gresini Racing. Bild: Gresini Racing.

Gresini Racing var först ut bland MotoGP-teamen i den årliga officiella presentationen av sina förare, medarbetare och motorcyklar. Under lördagskvällen stod bröderna Marc och Alex Marquezför första gången i teamets blåa färger. 

Med en konkurrenskraftig Ducati under sig kan Marc, för första gången på väldigt länge, känna vittringen av ytterligare en VM-titel. Den nionde i ordningen. 

Och, det såg onekligen bra ut under hans första test på Ducatin dagen efter säsongsavslutningen i Valencia, i slutet av november 2023. Pressuppbådet var enormt när Marquez anlände till banan vid lunchtid, iklädd ett svart skinnställ och gick fram till en lika svart Ducati. En dryg timme senare noterade han tredje snabbaste tid och senare den snabbaste tiden. När dagen avslutades placerade sig 30-åringen sig på en fantastik fjärde plats. 

Skulle Marc köra hem årets MoltoGP-mästerskap innebär det att han blir den sjätte föraren i kungaklassen som vinner VM-titeln på två olika märken. Senast i raden var Valentino Rossi som vann på Honda och Yamaha samt Casey Stoner, som #93 kan kopiera i omvänd ordning, då australiensaren först vann med Ducati och senare med Honda. Som totalsegrare kan han även bli den första icke fabriksföraren att vinna titeln, efter det att klassen blev till MotoGP. Valentino Rossi var den sista icke-fabriksföraren att vinna titeln under 500 kubik-eran, med teamet Nastro Azzurro. Året efter, 2002, vann Rossi mästerskapet för Honda, som fabriksförare.

Marc tog sin senaste VM-titel säsongen 2019. Det betyder ett uppehåll på fem år, om han vinner årets upplaga, vilket är det längsta uppehållet mellan två titlar i MotoGP. En totalseger skulle även placera Marquez i samma klass som antagonisten Rossi, samt Mike Hailwood och Carlo Ubbiali, med nio VM-titlar. Därtill, om Marc lyckas köra hem nio racesegrar under 2024 så når han samma antal i kungaklassen som självaste Giacomo Agostini, totalt 68 segrar. 

Tre tester inför premiären i mars

Mellan den första till tredje februari körs Sepang Shakedown MotoGP officiella test där rookies och teamens testförare för chans att vädra de nya maskinerna, och göra inställningar. Det testet följs av Sepang MotoGP officiella test mellan den sjätte och åttonde februari, på samma bana. Innan premiären i Qatar åttonde till tionde mars så genomförs ett tvådagarstest den 19 till 20 februari.  

Den som väntar på något gott…