STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

MC-ambulanser i England

MC-ambulanser tar sig snabbt oh smidigt fram i stadstrafiken.

Motorcycle Response Unit (MRU) lanserades på prov 1991 vid London Ambulance Service. De visade hur användbara motorcykelsjukvårdarna kunde vara för att snabbt nå patienter i livliga och överbelastade områden, och idag finns flera MC-ambulanser i den brittiska huvudstaden och på flera platser runt om i landet. De är ofta första ambulanspersonal på plats – framför allt när de svarade på terrorattacken i Westminster 2017. 

I storstadsträngseln är motorcykelambulansen ett bra komplement till en ordinarie ambulans. Enheterna möjliggör snabb utplacering där den kan vara till störst nytta och kan också planeras och flyttas före förväntade störningar eller ökad efterfrågan på grund av stora offentliga evenemang eller ökad volym till vägnäten, som till exempel helgdagar.

Med en motorcykel kan man snabbt få fram en sjuksköterska till patienten, många gånger är tiden avgörande, speciellt vid hjärtstopp. MC-ambulansen är bland annat utrustad med defibrillator, syrgas, brandsläckare och läkemedel.  MC-ambulansen larmas alltid ihop med en ordinarie ambulans. Personalen som kör dessa motorcyklar är sjuksköterskor inom ambulanssjukvården som fått fördjupad körutbildning med en polisinstruktör innan de rekryteras.

Kring 2008 fanns två MC-ambulanser i Göteborg, som användes vid evenemang som konserter, idrottsevenemang och större tillställningar. De har tagits ur bruk och avvecklats.