STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Motorsporten tar avstånd från invasionen

Fédération Internationale de Motocyclisme, FIM, har ställt in flera tävlingsevenemang i Ryssland och Ukraina i kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina. Däribland den ryska omgången av World Motocross Championship, planerad till 1 maj. Även Speedway Grand Prix-serien, som skulle äga rum den 9 juli, är inställd.

Bilsportens FIA, motsvarighet till FIM, har ställt in det ryska Formel 1-loppet den 25 september. I ett uttalande förra fredagen meddelade arrangörerna att det var omöjligt att vara värd för tävlingsevenemanget efter diskussioner med relevanta intressenter.

Den fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel sa innan tillkännagivandet att han skulle bojkotta loppet om F1 valde att besöka Ryssland. Även den regerande världsmästaren i F1, Max Verstappen sa tidigt att det inte är rätt att tävla i Rysslands Grand Prix.

FIA:s omgång av World Touring Car Cup som planerades till senare i år i Sotji avbröts av seriens promotor på lördagen på grund av de ”väldigt sorgliga och oroande händelserna i Ukraina”.

Idrottens utövare brukar sällan eller aldrig blanda sig i politik, men flera MotoGP-förare har uttalat sig på sociala medier. MotoGP-föraren Miguel Oliveira skrev på Instagram “att krig inte handlar om nationer, utan om egon”. Och, Marc Márquez retweetade ett inlägg från UNICEF och sa ”Ukrainas barn behöver desperat fred nu.” 

Med anledning av de pågående krigs- och aggressionshandlingarna som utförs i Ukraina av Ryssland och Vitryssland kommenterade David Richards, ordförande för Motorsport UK att:

-Hela Motorsport UK-gemenskapen fördömer Rysslands och Vitrysslands krigshandlingar i Ukraina och uttrycker sin solidaritet och stöd gentemot alla som påverkas av den pågående konflikten.