STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Shoei prototyp Opticson med head-up-display

Prototyphjälmen “Opticson” från Shoei. Bild: MC-mässan i Osaka, Japan.

Under motorcykelmässan i Osaka i Japan, i början av mars, presenterade Shoei sin prototyphjälm ”Opticson” där visiret på intergralhjälmen har en projicerad head-up-display.

Head-up-display (HUD) är ursprungligen en flygplansteknologi där viktiga data projiceras på en genomskinlig skärm, eller direkt på vindrutan, med hjälp av flytande kristaller. Och, i början av 1990-talet har head-up-displayer varit tillgängliga på bilar och militärfordon. En teknik som även har blivit mer eller mindre vanligt i personbilar, där den visar varningar och information avseende hastighet, farthållarfunktioner, navigation etcetera i förarens synfält. 

Nu är tekniken på väg in i MC-hjälmar. En hjälmmonterad HUD är nu mer användbar än någonsin tack vare ökad bärbar datorkraft under det senaste decenniet. 

BMW Motorrad presenterade sin idé med head-up display redan 2016 vid CES i Las Vegas, men tog sig inte vidare ut på marknaden. Kanske Shoei blir först ut. 

Det du ser på HUD projiceras på en halvtransparent vinklad yta framför ditt öga, så när du ser dess reflektion är det åt rätt håll. Utmaningen är att få plats med allt i en hjälm, tillsammans med processystemen och strömkällan, i hjälmens ram. 

Systemet behöver inte innehålla GPS och kartläggning för att tillhandahålla satellitnavigering eftersom det är anslutet till en smartphone. Projektorn kan fällas upp om du inte vill se den.

Det har gått tre år sedan den ursprungliga versionen av idén visades för första gången. Shoei och deras japanska teknikpartner i projektet, NS West Inc, har även lämnat in flera patent kring systemet under den tiden. HUD-hjälmens framtid kan snart vara här.