STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Sju heta tips som håller dig sval

Bild: pxhere.com

Varmt, soligt väder och långa lediga dagar bjuder in till härliga MC-turer. Men med värmen kommer risk för uttorkning och en höjd kroppstemperatur, speciellt om du kör flera timmar per dag. Viktigast är att lyssna på kroppens varningssignaler. Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Börjar du känna dig yr eller trött kan det också vara en signal på att hälsan är påverkad.

Dessa tips hjälper dig att hålla dig sval på hojen i sommar.

Håll vätskebalansen 

Absolut viktigast är att du alltid har med dig vatten och att du dricker så regelbundet som möjligt. Före, under och efter körningen. Antingen kan du göra det enkelt med en flaska i väskan eller använda en så kallad vätskeväst.  

Ta det lugnt 

Att åka snabbare ökar luftcirkulationen runt dig men att på utmanande vägar kommer det bara att få dig att arbeta hårdare fysiskt och öka temperaturerna innanför MC-kläderna för att inte tala om att använda dessa vitala elektrolyter snabbare.

Regelbundna pauser

Om ska i väg på en längre tur lång åktur i sommarvärmen är det viktigt att lyssna på din kropp, stanna regelbundet, ta av dig hjälmen och svalka både utvändigt och drick. Om äventyret är resan snarare än destinationen, planera sedan stoppen innan du åker så att du kan njuta av en glass på en vacker plats. 

Öppna ventilerna

Ventilerna på hjälmen koncentrerar luftflödet runt dig och kan göra en enorm skillnad en varm dag.

Klä dig i syntetiska baslager 

Våra kroppar reglerar temperaturen genom att svettas, och ju varmare vi blir desto mer svettar vi. Det är därför vi behöver göra en samlad insats för att behålla vätskebalansen. Bärande syntetiska baslager avlägsnar fukt från huden, vilket ökar effektiviteten för avdunstningskylning. Elastiska, tighta kläder ger också lätt kompression för bättre cirkulation och mindre trötthet. 

Använd en kylväst

På riktigt varma dagar kan det vara skönt att köra med en specialgjord väst som kan bäras under MC-jacka så att du håller dig sval. 

Undvik att köra mitt på dagen

Den hetaste tiden på dagen vanligtvis är mellan kl. 12 och 17 så planerar om möjligt att köra under de längre sträckorna morgon och tidigt på kvällen. Var uppmärksam på att gryning och skymningstider ofta ser större djurlivsaktivitet, till exempel rådjur som korsar vägen.