STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Sokol International Racetrack Kazakstan

Bild: Sokol International Racetrack.

Kazakstan är kanske inte det första landet man tänker på när det kommer till motorsport på två hjul, även om landet har varit värd för FIM Ice Speedway World Championship på Almaty-stadion under flera år. 

Men, sommaren 2012 lanserade affärsmannen Alijan Ibragimov ett projekt för att bygga en internationell bana. För att säkerställa att anläggningen skulle uppfylla kraven från de mest prestigefyllda tävlingarna gick uppdraget till den välkända tyska arkitekten och racerföraren Hermann Tilke som ritade det som skulle bli Sokol International Racetrack. 

Arbetet inleddes 2014 med en gokart-bana och en bana för dragracing, vilka invigdes 2016. Den då regerande världsmästaren i MotoGP, Jorge Lorenzo, var på plats för att se att arbetet med huvudbanan utvecklades. Dock blev fortsättningen av projektet komplext på grund av politiska problem i början av 2019.

Hösten 2022 formaliserade Dorna ankomsten av den helt nya Sokol International Racetrack för MotoGP från följande säsong och fram till 2028. 

Dessvärre misslyckades banan med att få sitt godkännande och Kazakstans Grand Prix ställdes in 2023.

Nu gör den 4,5 kilometer långa banan sin debut mellan den 14 och 16 juni.  Åtta svängar till vänster och fyra till höger med en raksträcka på 750 meter. MotoGP-klassen kör 26 varv, totalt 116,87 kilometer.