STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Spanien skärper krav på MC-utrustning

Bild: Pexels.

Spaniens inrikesministerium (MIR), en statlig avdelning med ansvar för allmän säkerhet, avslöjade statistik som visar en anmärkningsvärd ökning av MC-relaterade dödsfall under 2023 i Spanien. Totalt miste 286 individer livet i MC-relaterade olyckor, varav åtta motorcyklister som inte bar MC-hjälm.

Nu förespråkar den spanska regeringen obligatorisk användning av antingen hel- eller modulära hjälmar i ett försök att förbättra förarens säkerhet. Det betyder att användningen av öppna hjälmar kommer att förbjudas. Det skriver moto-station.com. Utöver det rapporterades att användningen av motorcykelgodkända handskar kommer att vara obligatoriskt. Det finns i dagsläget ingen specificerad tidslinje för genomförandet av det nya mandatet.

Planer finns också på att införa en obligatorisk MC-kurs för innehavare av B-körkort med minst tre års körerfarenhet som vill köra tvåhjuling med motor som inte är större än 125 kubik. Som upplysning, i Spanien kan idag innehavare av B-kort med mer än tre års erfarenhet köra en motorcykel eller moped (inte större än 125 kubik) utan att ansöka om ett fullständigt motorcykelkort (A1, A2) och A).

Den spanska regeringen tittar även på en bredare strategi för att omvärdera sina befintliga trafikregler och göra ändringar för att bättre gynna säkerheten för utsatta trafikanter.