STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Ta med hunden på en MC-tur

Senna fem månader bekantar sig med hojen vid Gotland Ring. Bild: Privat.

Att ha hund och äga en motorcykel kan ställa till det under sommaren, eller så tränar du din hund att hänga med på en tur. Om hunden vill och tycker att det är roligt förstås.  

När det gäller regler så finns det inga tydliga sådana för transport av hundar på en motorcykel, men i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om transport av levande djur kan du hitta vägledning. A och O är att hunden ska transporteras säkert och inte riskeras att utsättas för skador. Den ska skyddas både mot kollision och att köra omkull. 

Innan ni drar i väg så det finns det några saker att tänka igenom, som till exempel hundens storlek, vikt och personlighet. Till många raser finns det speciella tankväskor för hundar, men se till att den kan hantera din hunds storlek och vikt och att den är ordentligt fäst vid motorcykeln. För större hundar kan en sidovagn vara enda lösningen.

Börja träna hemma försiktigt, steg-för-steg, för att ta reda på om MC är rätt för din hund. Börja med att låta hunden göra sig bekant med både hojen och tankväskan. Och, ljudet. Ta sedan kortare turer runt området och bygg gradvis vidare både vad gäller hastighet och avstånd så att hunden känner sig bekväm med höga ljud och vinden som blåser i ansiktet. Viktigt att ha koll på att hunden inte fryser under färden.

Planera in pauser och se till att din fyrbenta vän får både mat och vatten. Och, ta gärna med en varm filt, en leksak och ett första hjälpen-kit för ditt husdjur.