STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Laddat och klart på tio minuter

Horwin CR6 Pro. Bild: Horwin.

Det kinesiska företaget Horwin tillverkar elektriska motorcyklar och har nu tecknat ett leveransavtal för en ny typ av batterier med ämnet niob, som ger ultrasnabb laddning. Laddningstiden går ner från tre timmar till 10 minuter, enligt Horwin.

Niob är en naturligt förekommande metall som ofta används i olika supraledare som magneter i MIR-skannrar. Med en hårdhet liknande titan och duktilitet* som järn, används niob ofta i speciallegeringar och är ’ven en komponent i vissa smycken. 

Men, användning av niob i högteknologiska batterier är en ny och spännande utveckling. Konsumentjätten Toshiba har arbetat med CBMM, en brasiliansk leverantör av niob, för att använda niob titaniumoxid (NTO) som anodmaterial i stället för standard litiumtitanoxid. Toshiba kommer att använda NTO-anoder i sin nästa generation av snabbladdningsbatterier och säger att de kommer att öka energitätheten med 1,5 gånger. Mer energitäthet innebär en längre räckvidd från ett mindre, lättare batteri, något som är särskilt relevant för MC.

Niob-drivna motorcyklar planeras komma ut på marknaden 2024.

Duktilitet är ett mått på ett materials förmåga att utsättas för plastisk deformation utan att sprickbildning uppstår.