STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Tips när du kör med en passagerare

Bild från SMC:s broschyr Full kontroll.

Att ge sig ut på äventyr med hojen tillsammans med en passagerare förändrar upplevelsen. Delad glädje är som bekant dubbel glädje. Men, det finns några saker att komma ihåg för att kunna åka säkert. Här kommer fyra säkerhetstips för både dig och din passagerare.

#1 Extra vikt

En passagerare betyder självklart extra vikt, vilket påverkar fjädring, acceleration och bromsning. Se till att bromsar är i gott skick för att hjälpa till att stoppa den tyngre lasten och att fjädringen är justerad för den extra vikten. Kontrollera även bruksanvisningen för viktbegränsningar för din hoj.

#2 Samspel

Innan avfärd ge passageraren instruktioner, som att hålla sig tätt mot dig under färden, speciellt vid inbromsning och accelereration så att inte hjälmarna krockar ihop eller att du får hela passagerarens vikt över dig. Viktigt att passageraren hålla sig rak under resan och inte lutar sig i motsatt riktning i kurvor. Kom även överens om handsignaler innan avfärd, till exempel signaler för omkörning, och sakta ner. 

#3 Sitta upp på motorcykeln

Låt passageraren veta när det är säkert att kliva på hojen. Se till att passagerarpinnarna är nere och att motorcykeln står helt upprätt. Du som förare ger klartecken och gör dig redo att spänna benen för att balansera hojen när passageraren kliver på.

#4 Vid stopp

Se till att passageraren hålla fötterna på fotpinnarna när du stannar, och inte sätter ner dem på marken. Annars kan motorcykeln välta på grund av att den inte förblir balanserad.

Övrigt för föraren att tänka på:

Se till att passageraren bär lämplig MC-utrustning, som passar ordentligt. Speciellt hjälmen.

Undvik höga hastigheter eller dramatiska lutningsvinklar i kurvor.

Ta hänsyn till den extra stoppsträckan.

Investera passagerarhandtag om du ofta åker med en passagerare.

Övrigt för passageraren att tänka på:

Kliv inte på hojen förrän stödet är uppe, fotpinnarna nera och föraren ger klartecken.

Håll händerna runt förarens midja för att hålla dig fast.

Undvik plötsliga rörelser som kan påverka hanteringen av motorcykeln.