STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Uganda byter till elektriska MC gratis 

Zembo batteriladdnings- och bytesstation i Kampala. Bild: Zembo.

Ugandas president Yoweri Kaguta Museveni berättade i sitt nyårstal att regeringen planerar att ta itu med luftföroreningar genom att förse utvalda MC-förare med en elektrisk motorcykel. Helt gratis.

Bland annat kommer regionens över 100 000 Boda-Boda-förare, egenföretagare av MC-taxi i staden Kampala, att få byta in sina nuvarande bensindrivna hojar mot en ny elektrisk modell. Bytet sägs minska kostnaderna för operatören med upp till 60 procent. Och, regeringen installerar ett nätverk av laddstationer över hela landet för att stödja omställningen. 

Ett annat plus med inbytessystemet är att de nya ägarna av inte kommer att äga hela motorcykeln. Batteriet kommer att förbli en egendom av Bodawerk International Limited och Zembo, två av investerarna bakom. Upplägget är att de nya ägarna av elmotorcyklarna kommer att hyra batteriet, vilket innebär att efter dess livslängd kan de lämna tillbaka batteriet för återvinning, och ersätta det med ett nytt.

Elmotorcykeln är baserad på Bajaj Boxer, och det finns två modeller tillgängliga; E-BODA Commuter och E-BODA Work. 

Med cirka 70 procent av Östafrikas transporter som hanteras av lätta motorcyklar med liten kapacitet, ser systemet ut att ta bort många av dessa maskiner från regionens vägar.