STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Vata7-X1 hjälm signalerar bromsljus

Nya Vata7-X1. Bild: Vata7.

Det amerikanska företaget Vata7 har sin verksamhet norr om San Diego och grundaren Brian Jon Garveys affärsidé är att bygga saker som rör sig med ljusets hastighet. Han uppfann världens första LED-växel, som trådlöst ansluter till din motorcykels belysningssystem. Och med Vata7 är visionen att skapa ökad synligheten genom att ge förare möjligheten att anpassa och interagera LED-belysning med sin egen personliga utrustning på motorcykeln.

Nu har man laserat en ny produkt som heter X1, en hjälm med ett lätt skal av kolfibrer och röda lysdioder. Deras patenterade Vata7-X1 är den enda hjälmen i världen som trådlöst integrerar och speglar motorcykelns belysningssystem; bak-/bromsljus och blinkers.

Vata7-systemet ansluts trådlöst till motorcykeln som blinkar samtidigt som en signalindikator eller bromsljus tänds. Enligt Vata7 har lysdioderna har en förväntad livslängd på 50 000 timmar, och dess batteri kan räcka i totalt 12 timmar på en enda laddning. Företaget hävdar att hjälmen uppfyller DOT, ECE 22.06, M2021 Snell och FIM säkerhetsklassificeringar. 

Men, Motorrad uppger att ECE 22.06-standarden inte tar hänsyn till hjälmar med inbyggda belysningssystem. I nuläget rapporterar källan att det inte finns någon hjälm med belysningssystem som har godkänts. 

Det är troligt att Vata7 tog ut LED-remsorna för att få hjälmen homologerad och testad, men X1 skulle då förlora homologeringen när LED-lamporna väl har installerats.

För närvarande är hjälmen inte kommersiellt tillgänglig, lanseringen är planerad till juli 2022.