STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Växtbaserad vägyta testas i Frankrike

Det växtbaserade bindemedlet Biophalt. Bild: Eiffage Route.

Det franska företaget Eiffage Route har sedan 2018 arbetat på ett alternativ till traditionell asfalt som heter Biophalt, ett växtbaserad bitumen som ersätter råolja som bindemedel i asfalt. Tekniken har så stor potential att den 2019 tilldelades ett pris av Roads and Streets Innovation Committee vid Ministry of Ecological Transition.

Biophalt består av ett vegetabiliskt bindemedel i stället för råolja. När det gäller trafikvolym, klimatförmåga, dragkraft och hållbarhet, har Biophalt liknande egenskaper som konventionell asfalt. Fördelen är att bindemedlet kan appliceras vid milda temperaturer samt har ett reducerat produktionstemperaturkrav, vilket båda ger energibesparingar.

Nyligen fattade det sydvästra franska departementet Haute-Garonne beslutet att testa Biophalt på en 1,6 kilometer lång vägsträcka nära Mervill, mellan Granada och Montaigut-sur-Save. Jämfört med konventionell asfalt har Biophalt potential att spara 270 ton nya material och 47 ton CO2 genom att bevara minst 55 procent av asfaltbeläggningsmaterialen. Det enligt den franska tidningen enligt Le Repaire des Motards.

Efter två år kommer man att utvärdera om det växtbaserade bindemedlet lever upp till sina löften över tid, och om det kan placeras ut på fler vägar som omger Haute-Garonne.