STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Yamaha Motors SpinForged hjul

Yamahas SpinForged Wheels. Bild: Yamaha.

Yamahas senaste innovation är utvecklingen av SpinForged Wheels. De lätta hjulen som nu finns på den senaste MT-09 2021. 

Den japanska tillverkaren skapade hjulen genom forskning om, och valet av, rätt aluminiumlegering- Det plus beslutet att använda flödesformning för att bearbeta hjulen.

Att göra själva aluminiumet starkare skulle hjälpa ingenjörerna att ta sig an utmaning att skapa en ny tillverkningsmetod. Och, detta inspirerade dem att forska i olika aluminiumlegeringar. Men enbart styrka räckte inte. Legeringen måste därtill ha varaktiga töjningsegenskaper. 

Processen gick vidare med forskning och experiment och man kunde formulera en speciell aluminiumlegering.

Så här funkar det. Ett förformat aluminiumhjul är fäst vid en rund fixtur och börjar snurra på en spindel. En brännare på ena sidan tänder och värmer hjulkroppen. Det medan en rulle på andra sidan sträcker sig ut och börjar forma fälgarna genom att trycka mot hjulet. Den rör sig upp och ner som en mänsklig hand, sträcker ut och formar aluminiumstycket. När värmen och trycket appliceras samtidigt börjar aluminiumet ta form på spindeln. Ungefär på samma sätt som en krukmakare bearbetar en klump av lera till ett känsligt konstverk på en drejskiva.