STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Polestar laddade elbil på 10 minuter

Bild: Polestar.

I slutet av förra månaden samarbetade den svenska biltillverkaren Polestar med ett laddningsföretag som heter StoreDot. Målet var att använda biltillverkarens nya Polestar 5-prototyp för att testa StoreDots Extreme Fast Charger (XFC) och ta elbilen från 10–80 procent laddningsläge på bara 10 minuter. Resultat uppnåddes.

Polestar noterade att effekten ökade efterhand som testet pågick; vid 10 procent var effekten 310 kW och vid 80 procent över 370 kW. Själva laddaren levererade mycket mer än den genomsnittliga Tesla Supercharger eller andra snabbladdare som finns tillgängliga idag.

Enligt Polestars chefsingenjör för batterisystem, Jens Groot, finns det ingen inneboende begränsning för den här tekniken som kommer att kräva ett speciellt spänningsområde. Faktum är att ett ned-skalat system, motorcykel, skulle vara lättare att realisera eftersom det skulle vara lättare att hitta en laddare med förmågan att leverera tillräckligt med ström. Det skriver RideApart. 

Det specialbeställda batteripaketet på 77 kWh, som har potential att öka till minst 100 kWh, skulle kunna lägga till 322 kilometer räckvidd till en medelstor elbil på 10 minuter.