STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Yamaha skapar ljud för elhojar

Alive AD, akustisk design. Bild från global.yamaha-motor.com

Yamaha siktar på att lösa “problemet” med ljudlös elhojar och arbetar med att ta fram en bullergenerator, som går under namnet Alive. Ett arbete som ligger i linje med att Yamaha har som mål att bli koldioxidneutrala som företag år 2050. Många motorcyklister kommer med stor säkerhet att sakna ljudet på framtidens elhojar, och ljud kan även komma till nytta för fotgängare som bestämmer sig för att korsa en väg i sista minuten.

Ingenjörer vid Yamaha skapar olika ljudlandskap som återger ljudet från förbränningsmotorn vilka används i elbilar. För att hitta den bästa lösningen experimenterar man och räknar ut vilka ljud och toner som ger bästa efterklang och hur ljuden från bullergenerator kan intensifieras av hojens ram och komponenter. 

Yamaha är ju kända för såväl musikinstrument som motorcyklar så här finns alla möjligheter att hitta fram till rätt toner. Hideo Fujita, en av de begåvade personerna bakom projektet, menar att Soundscape kan producera ljud som går långt bortom området för välkända motorljud. 

-Det är möjligt att ha något som låter som Star Wars, säger Hideo Fujita.

Kanske kan man glida fram på en elektrisk MT-07 och låta som en Fabio Quartararo.