STÖRST
BREDAST
OBEROENDE
NYTT NUMMER UTE NU!
Link to Facebook Link to Instagram
Senaste omslaget av MC-folket

Yamaha stänger av Viñales från helgens MotoGP

Maverick Viñales

På grund av den oförklarliga oregelbundna driften av spanjorens motorcykel i samband med MotoGP förra helgen i Österrike har Monster Energy Yamaha MotoGP beslutat att stänga av Maverick Viñales från att tävla på Red Bull Ring. Det deklarerade teamet strax efter lunch på torsdag 12 augusti, tre dagar innan racet.

Avstängningen är en följd av att teamet efter racet har utfört en fördjupad analys av telemetri och data under de senaste dagarna.

Yamahas slutsats är att förarens handlingar potentiellt kan ha orsakat betydande skador på motorn på hans YZR-M1, vilket kan ha orsakat allvarliga risker för honom själv och möjligen utgöra en fara för alla andra förare i MotoGP-loppet.

Det var inför omstarten, efter kraschen mellan Lorenzo Savadori och Dani Pedrosa, när spanjoren körde warm up lap mot omstarten som han upplevde tekniska problem med sin motorcykel. Detta hindrade Maverick från att köra hela varvet runt banan vilket tvingade honom att börja från depån. Därtill ficka han under loppet ett long-lap-penalty för att ha kört utanför bangränsen, trots varning.

Viñales kommer inte att ersättas i samband med söndagens tävling. Beslut om framtida lopp kommer att tas efter en mer detaljerad analys av situationen och ytterligare diskussioner mellan Yamaha och Viñales.

Den något ansträngda relationen mellan team och förare fortsätter, det var innan sommaruppehållet som Viñales valde att avsluta sitt kontrakt ett år i förväg. Orsaken är att han inte känner att han kan presentera sin fulla potential på M1:an.